Publications

2021

2020

2019

Alvarenga, N., Martins, J., Caeiro, J., Garcia, J., Pássaro, J., Coelho, L., Santos, M.T., Lampreia, C., Martins, A. and Dias, J. (2021) ‘Applying computational fluid dynamics in the development of smart ripening rooms for traditional cheeses’, Foods, 10(8), p. 1716. doi:10.3390/foods10081716.
Carvalho, G., Santos, R., Fino, A., Ferreira, P., Rodrigues, F. M. and Dias, J. (2020) ‘Evolution during Three Ripening Stages of Évora Cheese', Foods, 9(9), 1140. doi:10.3390/foods9091140.
Dias, J.M., Lage, P., Alvarenga, N., Garcia, J., Borrega, J., Santos, M.T., Lampreia, C., Coelho, L., Pássaro, J., Martins, J., Caeiro, J., Gonçalves, E.M. and Martins, A. (2020) ‘Impact of environmental conditions on the ripening of queijo de Évora PDO cheese’, Journal of Food Science and Technology, 58(10), pp. 3942–3952. doi:10.1007/s13197-020-04856-x.
Dias, J., Alvarenga, N., Carvalho, M.J., Santos, T., Lampreia, C., Horta, M., Martins, J., Caeiro, J., Pires, M.C., Garcia, J., Coelho, L., Teixeira, N., Carvalho, G.P., Ferreira, P., Santos, R., Rodrigues, F., Duarte, M.F. and Lidon, F. (2019) ‘Projecto CFD4CHEESE - aplicação da mecânica dos fluídos computacional na otimização das condições de cura de queijos tradicionais’, TecnoAlimentar, (19), pp. 52–55.
Ferreira, P., Teixeira, N., Dias, J.M., Pires, M.C., Carvalho, G.P., Santos, R., Rodrigues, F.M., Martins, J.C., Caeiro, J., Alvarenga, N., Garcia, J. and Coelho, L. (2021) ‘Automated remote control of cheese ripening chambers’, in Handbook of research on reinventing economies and organizations following a global health crisis. IGI Global, pp. 442–460. doi:10.4018/978-1-7998-6926-9.ch024.
Lage, P., Alvarenga, N., Carvalho, M.J., Floro, A., Santos, T., Lampreia, C., Silva, A., Russo, R., Valério, J., Geng, S., Martins, J., Caeiro, J., Pássaro, J., Borrega, J., Garcia, J., Coelho, L., Martins, A.P., Gonçalves, E.M. and Dias, J. (2019) ‘Aplicação da mecânica dos fluidos no impacto das condições ambientais na cura de queijo serpa’, TecnoAlimentar, (20), pp. 22–25.
Teixeira, N., Pires, M.C., Ferreira, P., Carvalho, G.P., Santos, R., Rodrigues, F.M., Dias, J., Martins, J.C. and Caeiro, J.J. (2020) ‘The economic impact of a new type of ripening chamber in traditional cheese manufacturing’, Sustainability, 12(16), p. 6682. doi:10.3390/su12166682.

Funding

2018-02 to 2020-08
Grant number: ALT20-03-0145-FEDER-023356
Project Reference: SAICT-POL/23356/2016
Total funding amount: EUR 126,538

Laboratório SEPSI 2022